Depressie.

Ik breng je de liefdevolle herinnering aan een eeuwenoude verbondenheid met Licht dat Liefde is. Jij bent zélf deel van dat Licht. Het vraagt om ontvankelijkheid in jou, en brengt  je daarbij een Liefde die je opent. Niet van buiten af, nee, van binnenuit.  Ook bij depressie is er een levend Licht in jou, dat om ruimte en aandacht vraagt. Wat jou houvast kan brengen, en je de ware schoonheid en kracht van jezelf en het leven wil laten zien. Je eeuwige Zelf roept je, in je klachten, je emoties, in je problemen, op om de deuren voor het Licht en de Liefde te openen. Ergens heb je onopzettelijk vanuit pijn die deuren gesloten. Wat er is, is een uitnodiging om ze opnieuw te openen. In het Boek van het Hart staat beschreven wat ik zelf heb doorgemaakt.

Het zijn de Lichtkrachten die jou in je klachten vragen om de deuren voor het Licht en de Liefde te openen. Een liefde, onafhankelijk van anderen, een Liefde die er altijd is, ons begeleidt en heelt. Ook jou. Hoe ontstaat ontvankelijkheid voor het Licht in jou?  Door je emoties en gedachten er te laten zijn. In het woord emotie zit het woord emovere. Dat betekent in beweging zetten. Vaak hoor je bij depressie dat je in beweging “ moet” komen. Maar beweging komt van binnenuit. Jouw in beweging komen ontstaat door ontvankelijkheid voor wat er in jou leeft. Door je innerlijke stroom toe te laten. Niet door het weg te redeneren wat ik vaak hoor doen, met oordelen over jezelf, met oude overtuigingen, met rationele verklaring , of je te richten naar wat hoort of wat je moet of wil. Het mag er allemaal zijn in jou. Dan pas is er ontvankelijkheid voor levenbrengende energie in jou. Als je het toelaat, zal het Licht van de Liefde erin schijnen. Dan brengt zij jou troost, inzicht, liefde en heelwording. Liefde is een scheppingskracht, een oneindige, onuitputtelijke Bron.

Gedachten als ik kan het niet, etc., zullen blijven komen, maar je hoeft je niet meer te identificeren met wat je over jezelf denkt. Er ontstaat een andere weg. Een overgave en vertrouwen aan dat hogere Zelf waardoor je gedragen wordt en je jezelf laat leiden. Niet meer door de angst voor pijn of sombere gedachten. Het onderscheid in jezelf leren kennen en voelen, tussen angst voor pijn of vertrouwen in de Liefde en het Licht, is een belangrijk innerlijk werk. Ook het gaan voelen dat in de overgave aan wat er is dat Licht jou leidt, is jouw belangrijk werk. Het is de diepste levenszin. Het brengt je een weg uit de duisternis (angst, gebrek aan energie, depressie) naar het Licht (energie, vertrouwen, levensvreugde). Dat verlicht niet alleen jezelf maar ook de wereld.

In diepe verbondenheid en liefde voor jou,

Mirjam

(2016)